diumenge, 7 de setembre del 2008

estat deplorable del Castell de Sagunt

El Castell de Sagunt és una de les joies patrimonials més importants del País Valencià i, sens dubte, la més important del Camp de Morvedre junt al Teatre Romà. Tot i això, l'estat de conservació en què es troba és deplorble, les plantes creixen per totes bandes, les restes caigudes o a punt de fer-ho... Els accessos són una vergonya, no està preparat per a discapacitats i ni tan sols hi ha una recepció com a tal.

Quan un turista arriba a Sagunt per a visitar el Castell i el Teatre no tarda molt a trobar les senyalitzacions que el duran fins al punt més alt de la ciutat. Si ha arribat fins allí amb el cotxe després de passar per carrerons que, encara que no ho semble, són de dos sentits es trobara amb que als peus del Teatre el carrer pel que venia es divideix en tres, un primer que és per al Teatre per fer la càrrega i descàrrega, un segon que es el que va a la porta d'accés del Teatre però al que no s'ha d'entrar amb el cotxe encara que no hi haja cap senyal que ho diga i per fi l'últim i mes important que és el que puja al Castell.

Suposem que el turista s'ha fixat i ha arribat al camí bo, llavors pujarà la muntanya per una carretera fins arribar a la mateixa porta del Castell, allí se n'adonarà que no hi ha lloc per a aparcar, i llavors, com no tindrà ganes de tornar a baixar deixarà el vehicle estacionat a un dels costats del camí. Aleshores baixarà del'automòbil i es dirigirà cap a la porta d'accés, allí veurà que dins de la caseta (de gos) prefabricada no hi ha ningú. Llavors girarà la vista cap amunt i veurà que a l'ombra d'un un edifici del s.XX (construit com a imitació chapucera d'un temple romà) hi ha un home panxut estobat en una cadireta plegable, d'eixes de platja, que té sobre un escriptoriet de col·lègi un taquet de paperetes que ha de repartir a aquells que vagen a visitar el teatre.

Aqueix home és l'únic que hi ha al recinte, i com haureu pogut imaginar, no té ni idea de quines són les restes que hi ha al castell ni tampoc de la història de la ciutat. Això no seria tan greu si, com a mínim, hi haguera pamflets informatius esplicant un poc el castell i el que hi pots trobar, però, tampoc no n'hi ha.

Així que el visitant s'ha de conformar amb pegar-se un passeig per una muntanya pedregosa i, de tant en tant, sense que res li informe del que veu, es trobe amb alguna resta romana, àrab o medieval. Normalment el visitant es quedarà mirant estranyat un clot que hi ha a la vora de l'entrada. En aqueix clot no es troba altra cosa que l'antiga Basílica del Fòrum Romà. Un poc mes avant, una tanca metàlica de mig metre manté estàlvies les restes de les tendetes del Fòrum, i alli a prop es onserven amuntegades les lloses amb les inscripcions que decoraven el sol de l'esmentada plaça. Però de tot això allí no se'n diu res.

Pots estar passetjant hores i hores per allí que com a molt et trobaras amb uns plafons de forja amb un dibuix de la planta del castell i on escrit posa en quina de les set places et trobes, la qual cosa al visitant no li aporta cap informació mes enllà de la mera orientació.

En definitiva, que el castell està tan abandonat en tots els sentits que dóna llàstima de vore'l. I a més causa mala imatge en el visitant que se'n va amb la sensació de defraudat. Això cal canviar-ho però per a oder fer-ho cal que s'invertisquen diners en el castell i els encarregats d'això són el Govern estatal i el nacional. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Moli de la frau :)
Vaig estar al 'Castell de Sagunt' fa un temps, una eixida cultural planejada per els alumnes de la classe de 2on d'ESO, on jo vaig aplegar-hi ha estar. És un lloc prou bonic, però la política espanyola, no tenim la culpa de que siga una merda (:
Saluts;

Miquel.